לאור תובנות, מחשבות וחששות, אני רוצה להציע כאן בניית מצגת שיתופית שבו כל אחד יתרום מתובנותיו לגבי המורה המקוון.
מה זה בכלל "מורה מקוון"? מושג העולה שוב ושוב בהקשרים שונים.
מה הן התכונות הייחודיות של מורה כזה? האם יש לו תכונות אחרות ממורה בכיתה לא מקוונת?
מה הם הקשיים שבהם הוא נתקל/ יתקל?
מה יכולים להיות הפתרונות?
מה הן התפיסות החינוכיות העומדות בבסיס של מורה כזה?
מה הן דרכי היישום והביצוע?
(האם מורה מקוון= מרצה מקוון? איך?)
ועוד.
אשמח לשיתוף פעולה בנושא זה שמתקשר גם להתנגדויות של מורים.
לינק קבוע תגובה על ידי Idit ב אוקטובר 4, 2007 ב 3:20pm
אז חזרה לתכל'ס...
בואו ננסה ללמוד גם מדוגמאות, מהשדה שלנו.
בקורס להכשרת מנהיגות חינוכית להובלת התקשוב (מדריכים ורכזי תקשוב) אנו עומדים לייחד חלק משמעותי ל"מן השדה", ושם, בין היתר, יתעדו ויציגו מורים התנסויות שלהם כמורים מקוונים, תוך ניתוח "המורה המקוון".
ובינתיים... עד שנוכל לצפות או להשתתף בזה, מציעה שתתארו אתם, מה זה מורה מקוון בשביל כ"א מכם, הלכה למעשה- דוגמה טובה שהתנסיתם בה או צפיתם.
לינק קבוע תגובה על ידי יענקל ב אוקטובר 4, 2007 ב 12:48pm
לפני שנים רבות המצאתי המצאה נפלאה - "אבקת מיים" (טוב, אני מודה שאני לא הייתי היחיד, אבל גם וואלס ודרווין פעלו בנפרד זה מזה והגיעו לתובנה דומה). הרעיון פשוט: אם אתה נמצא אי-שם בטיול במדבר והמיים אוזלים, ואתם חייבים לשתות, כל מה שצריכים לעשות הוא לפתוח שקית של אבקת מיים, לרוקן אותה לתוך כוס, להוסיף מיים, ולשתות.
נזכרתי בהמצאה הנפלאה הזאת כאשר קראתי את התגובה של אברום. הרי, אני בוודאי מפספס כאן משהו, אבל נדמה לי שאפשר לתמצת את דבריו די בקלות: כדי להיות מורה מקוון צריכים מורה, כיתה, ותקשוב - מערבבים אותם יחד, והנה, יש לנו מורה מקוון. (חשוב לא לגלות את מתכון הסודי הזה למערכת החינוך שעדיין מוציא כסף רב [אם כי, לא מספיק] על הדרכה ואפילו גם על הוגים שמשום מה אינם תופסים את הנקודה הפשוטה הזאת. היא בוודאי תשמח לחסוך חלק גדול מהכסף הזה.)
בבתי הספר של היום יש מורים רבים שמשלבים מצגות בכיתה, המעודדים (לפעמים) את תלמידיהם לפנות לאינטרנט למצוא מידע, והמוכנים לאפשר לתלמידים האלה (אחרי עריכה לשונית כמובן) אפילו להעלות הערות לדיונים בפורומים מתוקשבים. אני מסכים שיש כאן אלמנטים של תקשוב - אפילו אלמנטים חיוביים. אבל אם הבנתי נכון את השאלה של אריאלה, היא רוצה לדעת אם הסממנים החיצוניים האלה מספיקים כדי להפוך מורה "רגיל" למורה מקוון. היא מחפשת את החזון החינוכי שהמורה המקוון נושא בתוכו, שמנחה ומכוון את עבודתו. נדמה לי שאריאלה עצמה היא דוגמה טובה לאותן פעולות מכניות שאברום מתאר כמאפיינים של המורה המקוון (ועוד הרבה מרק זה), אבל זה לא מספק אותה. היא שואלת (ואני מבקש ממנה סליחה מראש אם אני טועה לכוונתה) איזה אדם המורה צריך להיות על מנת שהוא יהיה גם מורה מקוון, איזו תפיסה חינוכית צריכה להנחות אותו.
ובאמת ראוי ששאלות כאלה יעסיקו אותנו, ולא רק קריאות העידוד הסתמיות שאברום משמיע.
והתנצלות קטנה: תוך כדי הכנת התגובה הזאת אריאלה גם הגיבה לדבריו של אברום. כמובן שהיא יכלה, ללא עזרה ממני, להשיב, ואני שמח שהיא עשתה זאת.
הי חברים
יש לי תחושה שמשהו מתפספס כאן.
את הביטוי "מורה מקוון" נדמה לי, העליתי לשיח לפני זמן לא רב במאמר קצר (מאי 2007):
"מודל הוראה בתוך הכיתה" http://www.avrumrotem.com/avrum-S/more_mkuvan/
כבר בו, די ברור למה הכוונה בעצם - כאשר השטח צריך מסרים ברורים ותשובות, ואין לו את הזמן לדיונים פסבדו תאורטיים מעמיקים ולמסרים עמומים, כפי שאנו, האמונים על הטמעת הוראהה ולמידה מקוונת ,התמחנו לבלבל את השטח עד כדי בכי במשך העשור האחרון לפחות.
להלן הצעתי בדף קצר נוסף, בו מה לדעתי הצנועה תשובה למה צריך להיות מורה מקוון - 3 מאפינים בסיסיים http://www.avrumrotem.com/avrum-S/more_mkuvan/3modes.htm
ואני מקווה שיש בזה תשובה לחלק ניכר של התהיות של הדנים הנכבדים כאן, כולל ההתחכמויות שבאמת לא מובילים לשום מקום.
חברים - אם אתם רוצים להמשיך לשאול על חזון חינוכי, איזה אדם צריך,
איזה תשתית תפיסתית תהנהגותית פדגוגית וכו' ובכלל מה זה מקוון ומה זה מורה- אז באמת בהצלחה.
שתגיעו למסקנה כלשהי, תספרו לנו. אבל בינתיים צריך לבא לשטח עם תשובות למורים קיימים במערכת קיימת ופועלת.
אני מקווה שהדף הנ"ל הוא תשובה מספיק קונקרטית וממצה.
אם למישהו יש תוספות ורעיונות, נשמח לעדכן את הקווים לאפיון של מורה מקוון, כפי שאנו מצפים ממורה המתפקד היום בשטח, יהפוך לאחד שכזה.
תודה.
לינק קבוע תגובה על ידי Idit ב אוקטובר 5, 2007 ב 8:35pm
מוסיפה למורה מקוון:
א. משלב את הסביבה המקוונת בדרכי ההוראה - למידה בהיקף משמעותי של הוראתו
1. שילוב בהוראה: מתכנן ומיישם את הוראתו בשיעורים רבים בכיתה תוך ניצול משאבי הוראה הקיימים בסביבה המקוונת, כגון: שימוש בעזרים פרונטליים כמחשב ומקרן, לוח חכם ושימוש במחשבים בכיתה
2. הוראה- למידה: מתכנן ומיישם בחלק משמעותי מהוראתו תהליכי הוראה- למידה בסביבה מקוונת, הנגזרים מתפיסות חינוכיות עדכניות (קונסטרוקטיביסטיות, שיתופיות וכד'), תוך הפעלת התלמידים בסביבות למידה מקוונות ובמגוון פעילויות מקוונות....
ב. שימוש במגוון משאבי/ חומרי הוראה- למידה מקוונים
כגון: ספריה דיגיטלית, מאגרי מידע, סימולציות, הדמיות, סרטונים וכד'
ג. ניהול ההוראה- למידה בסביבה מקוונת
כגון: מיפויי תלמידים, מעקב והערכה אחר התנהלות התלמידים ותפקודם, אתר מלווה למידה, פעילות מבוקרת בסביבות למידה מקוונות, מכוון את התל' לניהול פורטפוליו דיגיטלי, בלוג, עבודה במחברת מקוונת וכד'
ד. מקיים מגוון אינטראקציות באמצעים דיגיטליים
כגון: מורה- מורים, מורה- תלמידים, תלמידים- תלמידים, מורה- הורים וכד'
אילן , קראתי את משכתבת , ואני מסכימה עם הכל , אבל אני חושבת שאתה מפספס המון , הראיה שלך של טכנולוגיה עתידית כמשופרת את התפיסה החושית והויזואלית ואי לכך מפחיתה את הדימיון ,היא מוגבלת וצרה אף יותר מהתפיסה מוצגת בשמונה הנקודות שהעלתי פה. היא מתקשרת רק…
אפרוש את משנתי בקובץ.
תקציר - העניין מורכב הרבה יותר. מדובר בעצם על תפקידו של המורה בעולם הטכנולוגי.
לדעתי המורה הופך מספק מידע לנתב מתוחכם.
אשמח להתייחסות עניינית למה שכתבתי.
אילן
רעיון מקסים, אני בטוחה שנכון להיום כבר יש לך יותר מאשר סיכום ביניים... :)
אשמח באמת לדעת לאן הדברים התפתחות והאם יש לך מסקנות ותובנות נוספות בעקבות הפרוייקט... אני בונה עכשיו תוכנית לשילוב רשת חברתית בבי"ס חינוך מיוחד ואשמח לקבל ממך תובנות בעקבות נס…