A white elephant is a valuable possession which its owner cannot dispose of and whose cost (particularly cost of upkeep) exceeds its usefulness
בשנה שעברה קצת לפני סיום שנת הלימודים, מנהל בית הספר בו עבדתי בישר על תוכנית לרכוש לוח הכם עבור בית הספר. התגובה האינטויטיבית שלי הייתה "לשם מה? האין זה יותר נכון לרכוש כמה מחשבים ניידים ונט-סטיק?" מתוך כתבות שקראתי אודות כלי זה, הוא למעשה כלי המעודד הוראה פרונטאלית.
היות ואין לי בכלל נסיון עם לוח חכם, גם מעולם לא ראיתי לוח כזה בשימוש בכיתה, חשבתי לברר את העניין עוד אצל אנשי הקשר שלי בטוויטר, וגם לחפש מידע בנושא באינטרנט.
לשאלה בטוויטר "האם לרכוש לוח חכם אחד או 5 מחשבים ניידים?" התגובות התחלקו שווה בשווה.
בקלסרום20 מצאתי 2 דיונים:
1)
Are Interactive whiteboards really neccessary?
2)
How are you using your classroom smartboard?
התמונה שמתקבלת מתוך דיונים אלה, הינה שללוח החכם יש כמה
יתרונות על פני הלוח הרגיל , מוסיף עניין, מאפשר
הצגה ואינטראקציה עם נושאי לימוד בצורה אחרת: מולטימדיה, שמירת תוכן הלוח לשימוש אחר כך, הכנת תוכן לפני השיעור, אפשרות אינטראקציה ועבודה מול הלוח בצורה אחרת בעזרת הידיים או "pointer", מקלדת ועכבר במקום טוש. אבל בכל זאת לרוב הלמידה עדיין פרונטאלית יש הגבלה בכמה תלמידים יכולים לעבוד עם הלוח בו זמנית. גם נאמר כי בגלל העלות הגבוהה של לוח כזה, המורים מרגישים "חובה" להשתמש בו, גם כאשר לא תמיד השימוש מוצדק.
כמו כן ציינו בדיונים כי יש כמה פתרונות אחרים בעזרתם אפשר לבצע את רוב מה שמאפשר הלוח החכם,
אבל מחיר קטן בהרבה. (
ראו את הסרט הזה למשל)
אחד המשתתפים
ציין כי אין הרבה מידע אודות השפעת השימוש בלוח חכם על הישגי התלמידים, הוא קישר ל
תוצאת מחקר מאפריל 2008 אשר גילה כי אמנם בשנה הראשונה של השימוש כן הייתה השפעה לטובה - השיפור הזה נעלם בשנה השנייה, כנראה כי בשנה הראשונה המורים הרגישו צורך להשקיע יותר בהכנות בזמן שהם למדו את הטכנולוגיה החדשה.
לאחר כל מה שקראתי כולל
הבלוג ממנו העתקתי את הכותרת נשארתי בדעה כי ההשקעה בלוח חכם הינו כרגע השקעה מיותרת, אולי אתם יכולים לשכנע אותי אחרת?